Koronavírus - Keresztelő Szent János Plébánia

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Koronavírus

Archívum > 2020 > Egyebek


Székely János püspök: Koronavírus – Nincs itt valami nagy aránytalanság?


Terjed a koronavírus, és megmozdult a világ. Egyre szigorúbb  óvintézkedések lépnek életbe. Természetesen fontos minden lehetőt  megtennünk a betegségek gyógyításáért, az egészségünk megőrzéséért.  Isten is ezt várja, kéri az embertől, az orvosoktól, a felelős  vezetőktől. Mégis, mintha volna a kialakult helyzetben valami nagy  aránytalanság.

Hat másodpercenként meghal egy gyermek a Földön éhezés, vagy a legalapvetőbb gyógyszerek hiánya miatt.  Ez nem mozdítja meg a világot, nem indulnak repülők, hogy élelmet  szállítsanak a Föld legszegényebb országaiba. Pedig bőven volna annyi  repülőgép  és élelem, hogy a Földön senkinek se kelljen éhen halnia. Ez nem üti át  modern, jóléti társadalmunk ingerküszöbét. Talán azért nem, mert ez  mások életéről szól.
A koronavírus pedig a miénkről.

Van aztán nagyon sok lelki vírus is, ami terjed a világban,  rontja, betegíti az emberek életét: ez ellen sem tesz semmit a világ. A  világhálón áradó rengeteg káros, pusztító tartalom, a családok válsága,  szétesése, a rengeteg ártatlanul az anyaméhben  elpusztított kicsi gyermek (csak Magyarországon 1956 óta több mint 6  millió!), és még hosszan folytathatnánk. Van a mostani pánikban valami  nagy aránytalanság.

Természetesen a koronavírus terjedésének megállítása fontos,  felelősek vagyunk a magunk és egymás egészségéért, életéért. Fontos  betartanunk a meghozott intézkedéseket.
Néhány hívő meglepődött azon,  hogy miért ürítik ki a szenteltvíz tartókat. A szenteltvíz  nem valamiféle mágikus erővel rendelkező dolog. Kegyelmet közvetít, de  nem mágikus módon. Ahogyan a frigyláda jelenléte a filiszteusok elleni  csatában nem akadályozta meg az izraeliták vereségét, úgy semmilyen  szentelmény sem ad abszolút biztos menedéket a  járvány ellen. Semmelweis Ignác felismerte a kézmosás döntő  jelentőségét a gyermekágyi láz elkerülése érdekében, így nekünk is  fontos a cseppfertőzés lehetséges útjainak megakadályozásán fáradoznunk.

Azt kívánom minden kedves honfitársamnak, hogy miközben megtesszük a  járvány terjedésének megállításához szükséges lépéseket, gondolkodjunk  el a világunk más, ennél sokkal nagyobb bajain, és szánjuk el magunkat  arra, hogy a földi életünk hátralevő részében  mindent megteszünk ezeknek a koronavírusnál sokkal ártalmasabb  betegségeknek a gyógyításáért!

Székely János


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz